Site içi Arama
Ara

İthalatta KDV İndirim Hakkının Kaldırılması

İthalatta KDV İndirim Hakkının Kaldırılması

Özet

24 Kasım 2023 tarih ve 32379 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 7846 sayılı CB Kararı ile Gözetim ve Korunma Önlemleri ve Haksız Rekabetin Önlenmesi Mevzuatı hükümlerinin uygulandığı ithalat işlemlerinde bazı düzenlemeler yapılmıştır. Cumhurbaşkanı kararına göre; ithalatta gözetim uygulaması hakkında ilgili mevzuat uyarınca, gözetim uygulamasına tabi tutulan mallara ilişkin gümrük beyannamelerinde beyan olunan ve belgelenmeyen tutarlar ile bu tutarlar nedeniyle doğan KDV matrahına dahil olan her türlü vergi, resim, harç ve paylar dolayısıyla ödenen KDV indirim hakkı kaldırıldı.

Ayrıca korunma önlemi olarak uygulanan gümrük vergisi veya ek mali mükellefiyetler, dampinge karşı vergi ve telafi edici vergiler ile bu tutarlar nedeniyle doğan KDV matrahına dahil olan vergi, resim, harç ve paylar dolayısıyla ödenen KDV vergisinin indirim hakkı da kaldırıldı. Karar yayımlandığı gün itibarıyla doğrudan yürürlüğe girmiş ve aradan epeyce uzun bir zaman geçmesine karşın hala henüz tebliği yayınlanmamıştır. Bu makalemizde bu önemli düzenleme ele alınmaktadır.

Anahtar Kelimeler

Ticaret politikası önlemleri, koruma önlemleri, gözetim uygulaması, haksız rekabetin önlenmesi, anti damping vergi, ek mali yükümlülük, ilave gümrük vergisi.


1. Giriş

24.11.2023 tarih ve 32379 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 7846 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı eki ile ithalatta gözetim uygulanmasına ilişkin mevzuat kapsamında, gözetim uygulamasına tabi malların Gümrük Beyannamelerinde beyan olunan ve tevsik edilemeyen tutarlar ile bu tutarlar nedeniyle doğan ve Katma Değer Vergisi matrahına dahil edilen her türlü vergi, resim, harç ve paylar dolayısıyla ödenen Katma Değer Vergisinin indirim hakkının artık olmayacağı belirtiliyor. Diğer bir düzenleme ise ithalatta korunma önlemleri uygulamasına ilişkin mevzuat uyarınca, korunma önlemi olarak uygulanan Gümrük Vergisi ve/veya ek mali mükellefiyetler, İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Mevzuatı kapsamında uygulanan dampinge karşı vergi ve telafi edici vergiler ile bu tutarlar nedeniyle doğan ve Katma Değer Vergisi matrahına dahil edilen her türlü vergi, resim, harç ve paylar dolayısıyla ödenen Katma Değer Vergisinin de indirim hakkı kaldırılıyor. Yapılan değişikliğin yurt içi üreticilerin korunması ve piyasa değerinin altında ürün ithaline karşı tedbir alınması için yapıldığı anlaşılıyor. Aslında yerel üreticileri korumaya yönelik birçok uygulama dış ticaret mevzuatında yer alıyor. Özellikle şu an ilave Gümrük Vergileri, ek mali yükümlülükler, dampinge karşı vergiler yaygın olarak tatbik ediliyor. Buna rağmen, KDV üzerinden bu yönde bir değişiklik yapılması KDV tekniği ile bağdaşmıyor. Şimdi aşağıda maddeler halinde bu konuyu işleyelim.

2. 7846 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı’nın Yasal Dayanağı

İthalatta Gözetim ve Korunma Önlemi Uygulamaları Kapsamında Hesaplanan Katma Değer Vergisinin İndirim Hakkının Kaldırılmasına Dair Karar (Karar Sayısı: 7846) 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 36’ncı maddesi gereğince yürürlüğe konulmuş olup, Kanunun 36’ncı maddesinde; Cumhurbaşkanı’nın mükelleflerin faaliyetlerine ilişkin olarak kullandıkları indirim hakkını kısmen veya tamamen kaldırmaya veya yeniden koymaya ve bu şekilde indirim hakkı kısıtlanan mal veya hizmetleri belirlemeye, süresi içinde iadesi talep edilmeyen ve indirim yoluyla giderilmek üzere sonraki dönemlere devrolunan katma değer vergisinin gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak yazılmasına imkân vermeye, iade talebinde bulunulabilecek asgari tutarı belirlemeye yetkili olduğu hüküm altına alınmıştır.

3. Ticaret Politikası Önlemleri

Dünya Ticaret Örgütü’nün (DTÖ) ilgili Anlaşmalarında ve İthalat Rejim Kararının 4. maddesinde adı geçen iç mevzuatta yer alan, benzer veya doğrudan rakip mallar üreten yerli üreticilerin ithalattan (ciddi) zarar görmesinin önüne geçmek amacıyla başvurulan;

-  Dampinge karşı önlemler,

-  Sübvansiyona karşı önlemler ile,

-  Koruma ve gözetim önlemlerinin bütününe verilen genel isimdir.

Ticaret Politikası Önlemlerini başlıklar halinde sıralayacak olursak;

-  İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Mevzuat,

-  İthalatta Korunma Önlemleri Hakkında Mevzuat,

-  İthalatta Kota ve Tarife Kontenjanı İdaresi Hakkında Mevzuat,

-  İthalatta Gözetim Uygulanması Hakkında Mevzuat olarak sayabiliriz.

4. Gümrük Mevzuatındaki Hükümler

İthalatta, gümrük yükümlülüğü, eşyanın gümrüğe gelmesi ve gümrük beyannamesinin tescili ile başlar. Tarh ve tahakkuk edilen vergilerin ve diğer mali yükümlülüklerin ödenmesiyle işlemler sona erer.

Gümrükte, eşyanın gümrük kıymeti beyan edilir ve gümrük vergileri hesaplanır. Gümrük Kanunu 24, ve 27 maddelerindeki bedeller ilave edilir ve 28 inci maddedeki kıymetler düşülerek beyan ve hesaplama yapılır.

Kanunun 27. Maddesindeki kıymete ilave edilecek masrafların bir kısmı gümrüklü sahada yapılan masraflar olup Gümrük Veznesine ödenir. Bu ödemelerin bir kısmı KDV ye tabidir.

Bu hesaplamalar esnasında haksız rekabetin önlenmesi mevzuatı kapsamındaki damping vergileri, telafi edici vergiler, ek mali mükellefiyetler göz önüne alınarak KDV hesaplanır.

Böylece gümrük yükümlülüğü tamamlanır ve eşya gümrük bölgesinden çıkarılarak serbest dolaşıma girer.

5. Katma Değer Kanunundaki Hükümler

KDV Kanunu’nun 10/I maddesine göre ithalatta vergiyi doğuran olay gümrük vergisi mükellefiyeti ile, gümrük vergisine tabi olmayan işlemlerde ise gümrük beyannamesinin tescili ile doğar. 20’nci maddesinde; matrah, teslim ve hizmet işlemlerindeki bedel olup alınan veya borçlanılan para, mal ve diğer suretlerde sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaat, hizmet ve değerler toplamını ifade eder. 21. maddesine göre ithalatta verginin matrahı aşağıda açıklananların toplamıdır.

a) Malın gümrük vergisine esas kıymeti veya kıymet yerine geçen tutarı yahut gümrük vergisinden muaf olması halinde sigorta ve navlun bedelleri dahil (CIF) değeri, bu da olmazsa gümrükçe tespit edilecek değeridir.

b) İthalatta ödenen her türlü vergi, resim, harç ve paylar.

c) Beyannamenin tesciline kadar yapılan diğer giderler ve ödemelerden vergilendirilmeyenler ile mal bedeli üzerinden hesaplanan fiyat farkı, kur farkı gibi ödemelerdir.

24/b maddesindeki; ambalaj giderleri, sigorta, komisyon ve benzeri giderler, vergi, resim, harç, pay, fon karşılığı gibi unsurlar, 24/c maddesinde de vade farkı, fiyat farkı, faiz vb. unsurlar matraha dahildir.

29/2. maddesinde ise işlem için hesaplanan KDV’den İthal olunan mal ve hizmetler dolayısıyla ödenen KDV’nin indirebileceği hükmü de bulunmaktadır.

6. İthalatta Gözetim Uygulaması

Gözetim uygulamasında; Yerli üreticilerin talebi üzerine veya re’sen, belli bir malın ithalatının, o malın yerli üreticileri ve ülke ekonomisi üzerinde olumsuz sonuçlar yaratmasını engellemek adına ithal eşyanın vergiye konu olacak kıymetinin belirli bir değer olarak belirlenmesidir.

Gözetim uygulaması kapsamında eşyanın gerçek satış bedeli ile gözetim tebliğlerinde yer alan kıymetler arasındaki fark tevsik olunamayan giderlerdir. Burada oluşan farka “Gözetim Farkı” denilmekte olup, bu giderler ithalatçılar tarafından “yurt dışı giderler” hesabında takip edilmektedir. Karar ile ithal edilen malın gerçek bedeli ile gözetim kapsamında belirlenen kıymeti arasında farka isabet eden KDV tutarını indirim hakkı kaldırılmıştır.

Gözetim uygulaması, teoride ve hukuken bir malın ithalatında kaydedilecek gelişmelerin yakından izlenmesi amacına yönelik olmasına karşın, pratikte yerel üreticileri dış rekabetten koruma araçlarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Ticaret Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulan bu araç, farklı şekillerde uygulanmakla birlikte, ağırlıklı olarak ithal edilen ürünlerin belli bir fiyatın altında olması halinde Bakanlıktan Gözetim Belgesi alma suretiyle tatbik ediliyor. Bu belgenin alınması süreci bazen uzun zaman alabiliyor (1 veya 2 ay), bazen de olumsuz olarak sonuçlanabiliyor. Hal böyle olunca, Gözetim Belgesi bir nevi amacı dışına çıkarak bir izin belgesi niteliğine kavuşuyor ve birçok durumda bu belgenin alınması süreci ithalatçılar açısından alternatif bir yol olarak değerlendirilemiyor.

Bunun yerine, eşyanın gerçek bedeli daha düşük olmasına karşın, gözetim uygulaması nedeniyle eşya bedeline fiktif bir ilave (matrah artırma) yapılarak ithalat işlemleri gerçekleştiriliyor. Bu eklenen tutar üzerinden ithalat vergileri (Gümrük Vergisi, KDV, ÖTV gibi) ödeniyor. Böylece, ithal edilen ürünün birim maliyeti artırılarak yurt içindeki üreticiler lehine bir durum yaratılmış oluyor. Şayet gözetime konu ürünün yurt içinde üreticisi yoksa bu kez tüketici aleyhine bir durum ortaya çıkıyor. Aynı zamanda ithalatçı ödemesi gereken İthalat Vergisinden daha fazlasını gizli bir matrah artırımı yöntemiyle ödemiş oluyor. İthalatta ödenen KDV’nin indirim konusu yapılamaması durumunda KDV de aynı Gümrük Vergisi gibi bir maliyet unsuru olmaktadır.

İthalat sırasında ödenen her türlü vergi (Gümrük Vergisi, İlave Gümrük Vergisi, Ek Mali Yükümlülük, Özel Tüketim Vergisi, Damga Vergisi, KKDF vb) Katma Değer Vergisi’nin matrah unsurlarından olduğundan, gözetim nedeniyle gümrük kıymetine giren tutarın yukarıda sayılan vergilerin matrahına girmesi durumunda etkilenen Katma Değer Vergisi tutarı da indirilemeyecek KDV olarak dikkate alınacaktır.

Bu arada Referans Fiyat Uygulaması ithalatta gözetim uygulanması hakkında ilgili mevzuat kapsamında yer almamaktadır. Referans fiyat uygulaması doğrultusunda yapılan matrah artırımı sebebiyle ödenen Katma Değer Vergisi indirilebilecektir. Ticaret Bakanlığından Gözetim Belgesi alınması yöntemiyle yapılan ithalatta ödenen Katma Değer Vergisi’nin indirilmesi mümkündür.

7. İthalatta Korunma Önlemleri ve Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Mevzuat

Korunma önlemleri; bir malın aynı veya doğrudan rakip mallar üreten yerli üreticiler üzerinde, ciddi zarar veren veya ciddi zarar tehdidi oluşturan miktar ve/veya şartlarda ithal edildiği hallerde, ülke menfaatleri de göz önüne alınarak, yapılacak soruşturma sonucunda, başvurulması öngörülen; gümrük vergisinde artış yapılması, ek mali mükellefiyet getirilmesi, miktar/değer kısıtlaması getirilmesi (kota uygulaması), tarife kontenjanı uygulaması veya bu önlemlerin hepsinin bir arada uygulanması gibi önlemlerdir.

Korunma önlemi; gümrük vergisinde artış yapılması, ek mali mükellefiyet getirilmesi, miktar/değer kısıtlaması, tarife kontenjanı uygulaması veya bunların birlikte uygulanması şeklinde olabilir.

Bu kapsamda; Tarife kontenjanı, belirli bir dönem itibariyle gümrük vergisinde ve/veya diğer mali yüklerde indirim yapılan ya da muafiyet sağlanan ithalatın miktar veya değerini, Kota ise; belirli bir dönem itibariyle yapılmasına izin verilen ithalatın miktar ve/veya değerini, İfade etmektedir.

Cumhurbaşkanı Kararının 2’nci maddesindeki düzenlemeye göre eşyanın ithalinde korunma önlemleri uygulamasına ilişkin mevzuat uyarınca uygulanan Gümrük Vergisi ve/veya ek mali mükellefiyetler var ise veya bu eşyanın ithalinde ithalatta haksız rekabetin önlenmesi mevzuatı kapsamında uygulanan dampinge karşı vergi/telafi edici vergi var ise, bu vergilerden kaynaklanan KDV tutarı indirim konusu yapılamayacaktır. İlave gümrük vergisi, ek mali yükümlülük gibi korunma tedbirleri gümrük kıymetine dahil olmadığından KDV matrahına Gümrük vergisinden kaynaklı dolaylı etkisi bulunmamakta doğrudan etki yapmaktadır. İthal edilen eşya;

-  Korunma önlemlerine tabi ise bu kapsamda ödenmesi gereken Gümrük Vergisi veya Ek Mali Mükellefiyetler üzerinden hesaplanan KDV,

-  İthalatta Haksız Rekabeti Önleme Mevzuatı hükümlerine tabi ise dampinge karşı vergi (Anti Damping Vergisi), telafi edici vergiler (Anti Sübvansiyon Vergisi)) bu önlemler üzerinden hesaplanacak KDV Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 29. maddesine göre indirilemeyecektir.

Damping; bir malın Türkiye'ye ihraç fiyatının, benzer malın normal değerinin altında olmasını, Sübvansiyon; menşe veya ihracatçı ülkenin fayda sağlayan, doğrudan veya dolaylı malî katkısını veya GATT 1994'ün XVI. maddesi çerçevesinde herhangi bir gelir veya fiyat desteğini ifade etmektedir.

Yapılan soruşturma sonucunda, bir üretim dalındaki maddi zarar, maddi zarar tehdidi veya bir üretim dalının kurulmasının fiziki olarak gecikmesine sebep olacak şekilde ithalat yapıldığının saptanması halinde sübvansiyon miktarı ya da damping marjı kadar önlem alınmaktadır.

Ancak Koruma önlemi olan ek mali yükümlülüklerin dışında kalan ek mali yükümlülüklere ilişkin olarak ((Örneğin;2018/11799 sayılı ABD Menşeli Bazı Ürünlerin İthalatında Ek Mali Yükümlülük Uygulanmasına Dair Karar ve 2018/11973 sayılı Bazı Ürünlerin İthalatında Ek Mali Yükümlülük Tahsili Hakkında Karar kapsamında uygulanan ek mali yükümlülükler ticaret politikası olarak değerlendirilmemektedir.) ödenen KDV indirim konusu edilebilecektir.

Ancak Koruma önlemi olan ek mali yükümlülüklerin dışında kalan ek mali yükümlülüklerin uygulandığı ürünlerde gözetim uygulaması bulunması halinde gözetim farkından kaynaklanan Ek Mali Yükümlülüğe tekabül eden KDV indirim konusu yapılamayacaktır.

Türkiye’de halihazırda korunma önlemi olarak 8 adet Ek Mali Yükümlülük (EMY) uygulaması ve 1 adet İran’a uygulanan Miktar Kısıtlaması (Kota) uygulamaları mevcuttur. Miktar Kısıtlaması (Kota) uygulamasının KDV indirimine etkisi yoktur. Yürürlükte olan Korunma Önlemlerini gösteren güncel tablo Ticaret Bakanlığının web sitesinde yer almaktadır. (https://ticaret.gov.tr/ithalat/ticaret-politikasi-sa vunma-araclari/korunma-onlemleri/yururlukteki-on-lemler.)

Türkiye’de halihazırda ithalatta haksız rekabet hallerinden dampinge veya sübvansiyona konu olan ithalatın sebep olduğu zarara karşı bir üretim dalının korunması amacıyla İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında İlgili Mevzuat uyarınca; Hindistan menşeli 3920.62.19.00.00, 3920.69.00.00.00 ve 3921.90.10.00.00 GTİP altında kayıtlı “Polietilen Tereftalat (PET) için uygulanan Sübvansiyona Karşı Önlem niteliğinde Telafi Edici Vergi (TEV), Muhtelif eşya ve ülke için uygulanan toplam 189 adet Dampinge Karşı Önlem niteliğinde Dampinge Karşı Vergi (Anti-Damping Vergisi) uygulanmaktadır. Bu kapsamda 600’den fazla GTİP bulunmaktadır.

   Söz konusu damping ve sübvansiyona konu ithalat sebebiyle uygulanan önlemlerin güncel hali tablo halinde Ticaret Bakanlığının web sitesinde yer almaktadır. (https://ticaret.gov.tr/ithalat/ticaret-politika si-savunma-araclari/damping-ve-sübvansiyon)

Öte yandan Dahilde İşleme Rejimi kapsamında ödenen Telafi Edici Vergi, 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 194’üncü maddesi uyarınca yürürlükte bulunmaktadır. Dahilde İşleme Rejimi çerçevesinde ödenen Telafi Edici Vergi (TEV) bu kapsamda değerlendirilemez.

8. Sonuç ve Değerlendirme

24.11.2023 tarih ve 32379 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 7846 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı eki ile ithalatta gözetim uygulanmasına ilişkin mevzuat kapsamında, gözetim uygulamasına tabi malların Gümrük Beyannamelerinde beyan olunan ve tevsik edilemeyen tutarlar ile bu tutarlar nedeniyle doğan ve Katma Değer Vergisi matrahına dahil edilen her türlü vergi, resim, harç ve paylar dolayısıyla ödenen Katma Değer Vergisinin indirim hakkının artık olmayacağı belirtiliyor.

Diğer bir düzenleme ise ithalatta korunma önlemleri uygulamasına ilişkin mevzuat uyarınca, korunma önlemi olarak uygulanan Gümrük Vergisi ve/veya ek mali mükellefiyetler, İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Mevzuatı kapsamında uygulanan dampinge karşı vergi ve telafi edici vergiler ile bu tutarlar nedeniyle doğan ve Katma Değer Vergisi matrahına dahil edilen her türlü vergi, resim, harç ve paylar dolayısıyla ödenen Katma Değer Vergisinin de indirim hakkı kaldırılıyor. Yapılan değişikliğin yurt içi üreticilerin korunması ve piyasa değerinin altında ürün ithaline karşı tedbir alınması için yapıldığı anlaşılıyor.

Buna göre 24 Kasım 2023 tarihinden sonra İthalinde Ticaret Politikası önlemleri uygulanan eşyanın önlemlere isabet eden KDV’si indirilemeyecektir.

213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun “Vesikalar” başlığı altında düzenlenen üçüncü kısmında yer alan 227 ve müteakip maddelerinde tevsik edici belgeler; fatura, perakende satış vesikaları, gider pusulası, müstahsil makbuzu, serbest meslek makbuzları, ücret bordrosu, taşıma irsaliyeleri, yolcu listeleri, günlük müşteri listeleri, muhabere evrakı ve diğer vesikalar olarak sayılmıştır. Tevsik edilemeyen gider ifadesinden fatura ile tevsik edilemeyen giderlerin olduğu anlaşılmaktadır. Aslında yerel üreticileri korumaya yönelik birçok uygulama dış ticaret mevzuatında yer almaktadır. Özellikle şu an ilave Gümrük Vergileri, ek mali yükümlülükler, dampinge karşı vergiler yaygın olarak tatbik edilmektedir. Buna rağmen, KDV üzerinden bu yönde bir değişiklik yapılması KDV tekniği ile bağdaşmıyor. Yapılan düzenlemede net olmayan bazı konularında olduğu anlaşılmaktadır. Öncelikle, Gümrük Beyannamesinde ithalatta alınan KDV her kalem için tek bir matrah üzerinden toplu olarak hesaplanıyor. Bunun içinden gözetime ya da koruma önlemine tekabül eden kısım beyanname üzerinde yer almıyor. Bu durum, KDV Beyannamesi hazırlanırken hangi tutarın indirim konusu yapılıp, hangi tutarın yapılmayacağı sorununu önümüze getiriyor. Ayrı bir hesaplama yapmak ve yapılan bu hesabın doğruluğundan emin olmak ciddi anlamda bir sorun olacaktır. Bu nedenle, Gümrük Beyannamesi içinde bu yönde bir değişiklik yapılması gerekiyor.

İthalat işlemlerinde KDV matrahının unsurları kanunda açık bir şekilde belirtilmiştir. Ancak gözetim ve korunma önlemleri işin içine girince olay biraz anlaşılması zor hale gelmektedir. Gözetim uygulamaları genelde gümrük kıymetini belirlemeye yönelik olduğu için gözetim uygulamalarının KDV matrahına doğrudan ve dolaylı etkisi bulunmakta iken korunma önlemlerinde ise ithal malın gümrük kıymetine etkisi olmadığından KDV matrahına doğrudan etki yaratmaktadır.

-  İthal edilen eşya; Gözetim önlemlerine tabi eşyanın kıymetinin hesabında bugüne dek kabul edilen belgesiz giderler ve bunlara isabet eden KDV,

-  Korunma Önlemlerine tabi ise bu kapsamda ödenmesi gereken Gümrük Vergisi ve veya Ek Mali Mükellefiyetler üzerinden hesaplanan KDV,

-  İthalatta Haksız Rekabeti Önleme Mevzuatı hükümlerine tabi ise (dampinge karşı vergi (Anti Damping Vergisi), telafi edici vergiler (Anti Sübvansiyon Vergisi)) bu önlemler üzerinden hesaplanacak KDV Katma Değer Kanunu’nun 29. maddesine göre indirilemeyecektir.

Böylece Ticaret politikası uygulanan eşyanın ithalatı cazip olmaktan çıkarılmaya çalışılmıştır. Yeni uygulamada net olmayan hususların olduğu görülmektedir. Kararın yürütülmesine ilişkin yetki ve sorumluluk Hazine ve Maliye Bakanlığındadır. Söz konusu düzenleme mali mevzuatın konusunu oluşturduğundan buna ilişkin işlemlerin de Katma Değer Vergisi Kanunu ve Vergi Usul Kanunu hükümlerine uygun olarak yerine getirilmesi uygun olacaktır diye düşünmekteyiz. Bu nedenle Cumhurbaşkanı Kararı ile ilgili olarak ikincil mevzuat düzenlemesinin zaman geçirilmeden yayınlanması pek çok hatalı uygulamanın önüne geçecektir. Bu geçiş döneminde şayet Tebliğ bir şekilde gecikir ise; indirilmemesi gereken bir KDV’nin indirilmesi gerek Cumhurbaşkanı Kararının yanlış yorumlanması gerekse de hatalı GTİP uygulaması nedeniyle oluşabilecektir.

Bu bağlamda çıkan bu Cumhurbaşkanı Kararının uygulayıcısı durumunda olan Mali Müşavir, Yeminli Mali Müşavir, Gümrük Müşavir ve mükellefler/yükümlülerce yapılacak KDV indirimlerinde çok dikkatli ve titiz davranılması gerekli olacaktır. 7846 sayılı CB Kararı her ne kadar mali mevzuatın uygulanması gibi gözükse de bu Kararın doğru ve sağlıklı uygulanması dış ticaret ve gümrük mevzuatına vakıf olmayı da gerektirmektedir. Kararın doğru ve sağlıklı uygulanma zorluğu da burada yatmaktadır. Bu nedenle mali müşavirlerin gümrük mevzuatına ve GTİP’lere, Gümrük Müşavirlerinin de Katma Değer Vergisi Kanunu/Vergi Usul Kanunu mevzuatına vakıf olarak mümkünse müştereken fikir birliği içinde çalışmaları ihtiyacı ortaya çıkacaktır. Halen İthalatçılar tam olarak uygulamayı bilemiyor ve anlamaya çalışıyorlar. Mali Müşavirler tebliğ olmadan net bir bilgi veremiyor. Vergi daireleri nasıl beyan edileceğini tam olarak bilemiyor. KDV beyannamesi üzerinde buna dair bir ayrım da bulunmuyor.

Gümrük Müşavirleri ise Kararı anlayabildikleri ve yorumlayabildikleri kadarıyla bu mali mevzuat hakkında müşterilerine bilgi vermeye çalışmaktadırlar. Konuya ilişkin çıkarılacak Tebliğ ve ikincil düzenlemeler; İthalatçılarımız, Dış Ticaret Firmalarımız, mali müşavir, Yeminli Mali Müşavirlerimiz, Gümrük Müşavirlerimiz ve Vergi Dairelerince sabırsızlıkla beklenmektedir.

İthalatta gözetim ve korunma önlemi uygulamaları kapsamında hesaplanan katma değer vergisinin indirim hakkının kaldırılmasına dair 28 Aralık 2023 Tarihli ve 32413 Sayılı Resmî Gazete ile 7846 sayılı Kararda değişiklik yapıldı.

Karara eklenen geçici maddeye göre; 24.11.2023 tarihinden önce ithalat bedelinin bankacılık sistemi üzerinden ödendiği tevsik edilen malların en geç 01.04.2024 tarihine kadar (bu tarih dahil) ithal edilmesi durumunda 7846 sayılı Karar hükümleri uygulanmayacak ve ithalat nedeniyle hesaplanan KDV'nin tümü indirilebilecek. Değişiklik 24.11.2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.


Kaynakça

- 24 Kasım 2023 tarihli ve 32379 sayılı R.G yayımlanan 7846 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı

- 4458 Sayılı Gümrük Kanunu ve Yönetmeliği

- 3065 Sayılı KDV Kanunu

- 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu

- 2018/11799 sayılı ABD Menşeli Bazı Ürünlerin İthalatında Ek Mali Yükümlülük Uygulanmasına Dair Karar

- 2018/11973 sayılı Bazı Ürünlerin İthalatında Ek Mali Yükümlülük Tahsili Hakkında Karar

- Ticaret Bakanlığı Web sitesi

- İthalat Rejimi Kararı

- İthalatta Gözetim Uygulanması Hakkında Karar (10.05.2004 sayılı)

- İthalatta Koruma Önlemleri Hakkında Karar (2004/7304 sayılı)

- 3577 sayılı Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Kanun ve 99/13482 sayılı Karar

- İthalatta Gözetim ve Korunma Önlemi Uygulamaları Kapsamında Hesaplanan Katma Değer Vergisinin İndirim Hakkının Kaldırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar (Karar Sayısı: 8000)


Diğer Makale Yazıları
Gümrük İdarelerince Gümrük ve Dış Ticaret İşlemlerinde Tahsil Edilen Gümrük Vergisi, Diğer Eş Etkili Vergiler ve Mali Yükler
Gümrük İdarelerince Gümrük ve Dış Ticaret İşlemlerinde Tahsil Edilen Gümrük Vergisi, Diğer Eş Etkili Vergiler ve Mali Yükler
Antrepodaki Ambalajı Sağlam ve Orijinal Kaptaki Eksikliğe Uygulanan Ağır Cezai Müeyyide
Antrepodaki Ambalajı Sağlam ve Orijinal Kaptaki Eksikliğe Uygulanan Ağır Cezai Müeyyide
İsminin “Fon” Olarak Çağrıldığına Aldanmayın!
İsminin “Fon” Olarak Çağrıldığına Aldanmayın!
Gümrük Beyannamesinin İşlemin Niteliği İle İlgili 24'Nolu Kutusu
Gümrük Beyannamesinin İşlemin Niteliği İle İlgili 24'Nolu Kutusu
Mükelleflerden Alınan İGV’nin ve EMY’nin Geri Verilme Şartları ile İGV’nin Yeniden Tahsili
Mükelleflerden Alınan İGV’nin ve EMY’nin Geri Verilme Şartları ile İGV’nin Yeniden Tahsili
Gümrük Kanunu'nun Bazı Maddelerinde Önemli Değişiklikler Yapıldı
Gümrük Kanunu'nun Bazı Maddelerinde Önemli Değişiklikler Yapıldı
Mükelleflerden Alınan İGV’in ve EMY’ün Geri Verilme Şartları İle İGV’in Yeniden Tahsili
Mükelleflerden Alınan İGV’in ve EMY’ün Geri Verilme Şartları İle İGV’in Yeniden Tahsili
Covid-19 Salgını Nedeniyle Alınan Tedbirler ve Temassız Dış Ticaret
Covid-19 Salgını Nedeniyle Alınan Tedbirler ve Temassız Dış Ticaret
AB Ülkelerinden Gelen A.TR’li Eşyada Ek Mali Yükümlülük İçin BİLGE Sisteminin Menşe Şahadetnamesi İstememesi
AB Ülkelerinden Gelen A.TR’li Eşyada Ek Mali Yükümlülük İçin BİLGE Sisteminin Menşe Şahadetnamesi İstememesi
İthalatçılar İçin Çevre Katkı Payından (ÇKP) Sonra Şimdi de Geri Kazanım Katılım Payı (GEKAP) Uygulaması Başlıyor
İthalatçılar İçin Çevre Katkı Payından (ÇKP) Sonra Şimdi de Geri Kazanım Katılım Payı (GEKAP) Uygulaması Başlıyor
Gümrük Müşavirlerinin Korkulu Rüyası: Müteselsil Sorumluluk
Gümrük Müşavirlerinin Korkulu Rüyası: Müteselsil Sorumluluk
Yük Teslim Süreçlerinde Tartışmalara Yol Açan Belge: ORDİNO
Yük Teslim Süreçlerinde Tartışmalara Yol Açan Belge: ORDİNO
İngiltere'nin (BK’nın) Avrupa Birliğinden Ayrılması (Brexit)
İngiltere'nin (BK’nın) Avrupa Birliğinden Ayrılması (Brexit)
Türkiye - Birleşik Krallık Serbest Ticaret Anlaşması (STA)
Türkiye - Birleşik Krallık Serbest Ticaret Anlaşması (STA)
Gümrükte ve Maliyede Yapılan Uzlaşma Uygulamalarına Bakış
Gümrükte ve Maliyede Yapılan Uzlaşma Uygulamalarına Bakış
“Kolay İhracat Noktaları Projesi” Uygulamaya Alındı
“Kolay İhracat Noktaları Projesi” Uygulamaya Alındı
Gümrük İdarelerinde Beyan Edilen İskontoların Dikkate Alınmayarak Ceza Uygulanması
Gümrük İdarelerinde Beyan Edilen İskontoların Dikkate Alınmayarak Ceza Uygulanması
Usulsüzlük Cezasını Hafife Almayın
Usulsüzlük Cezasını Hafife Almayın
İthalatta Gözetime Tabi Eşyada Fazladan Ödenen Vergilerin Geri Verilmemesi İçin Kanun Maddesi Değiştirildi
İthalatta Gözetime Tabi Eşyada Fazladan Ödenen Vergilerin Geri Verilmemesi İçin Kanun Maddesi Değiştirildi
Gümrük İdarelerince Bazı ABD Menşeili Eşyanın İthalatında Geçmişe Yönelik Ek Tahakkuk ve Ceza Kararı Uygulanması
Gümrük İdarelerince Bazı ABD Menşeili Eşyanın İthalatında Geçmişe Yönelik Ek Tahakkuk ve Ceza Kararı Uygulanması
Geçmişe Yönelik Denetlemelerde Zamanaşımı Uygulamalarına Bir Bakış
Geçmişe Yönelik Denetlemelerde Zamanaşımı Uygulamalarına Bir Bakış
Debit Note (Borçlandırma Notu) ve Credit Note (Alacaklandırma Notu) Uygulamaları
Debit Note (Borçlandırma Notu) ve Credit Note (Alacaklandırma Notu) Uygulamaları
Giderek Önemi Artan Mikro İhracat
Giderek Önemi Artan Mikro İhracat
Gümrük Tarifesi ve Gümrük Tarifelerinde Korelasyon
Gümrük Tarifesi ve Gümrük Tarifelerinde Korelasyon
Ayniyet Tespitine İlişkin İş ve İşlemlerde Mevzuat Boşluğu
Ayniyet Tespitine İlişkin İş ve İşlemlerde Mevzuat Boşluğu
Gümrük Müşavir ve Gümrük Müşavir Yardımcılarına Disiplin Cezası Uygulamaları
Gümrük Müşavir ve Gümrük Müşavir Yardımcılarına Disiplin Cezası Uygulamaları
DİR’de Değişiklikler Yanında DİR Otomasyon Sisteminde Yapılan İşlemler Destek Yönetim Sisteme Aktarıldı
DİR’de Değişiklikler Yanında DİR Otomasyon Sisteminde Yapılan İşlemler Destek Yönetim Sisteme Aktarıldı
Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması Kapsamında Yapılan Çalışmalar
Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması Kapsamında Yapılan Çalışmalar
Gümrük Otoritesinin 70 Yaşına Gelmiş Gümrük Müşaviri, Yetkilendirilmiş Gümrük Müşaviri ve Gümrük Müşavir Yardımcısına Bakışı
Gümrük Otoritesinin 70 Yaşına Gelmiş Gümrük Müşaviri, Yetkilendirilmiş Gümrük Müşaviri ve Gümrük Müşavir Yardımcısına Bakışı
İTHALATTA GÖZETİM VE KORUNMA ÖNLEMİ UYGULAMALARI KAPSAMINDA HESAPLANAN KATMA DEĞER VERGİSİNİN İNDİRİM HAKKININ KALDIRILMASI
İTHALATTA GÖZETİM VE KORUNMA ÖNLEMİ UYGULAMALARI KAPSAMINDA HESAPLANAN KATMA DEĞER VERGİSİNİN İNDİRİM HAKKININ KALDIRILMASI

7/24 İletişim Hattı