Site içi Arama
Ara

İHRACATTA DEVLET YARDIMLARI

İHRACATTA DEVLET YARDIMLARI

İhracatta küresel rekabet gücünü ve ürünlerin katma değerini artırarak dünya piyasalarından daha fazla gelir elde etmek, dış ticaretimizi dengeli bir yapıya kavuşturarak Türkiye ekonomisini kalkındırmak amacıyla KOBİ’ler başta olmak üzere firmalara birçok devlet kuruluşu tarafından önemli miktarlarda destek bütçeleri tahsis edilmektedir.

Ticaret Bakanlığı, İhracatçılar Birliği, KOSGEB ve benzeri kuruluşların devlet destekli olarak markalaşmadan teknolojiye, tasarımdan pazarlamaya ve fuardan konaklamaya kadar birçok alanda sunulan farklı destek unsurları yer almaktadır.

Yeni pazarların keşfedilmesini sağlayarak gücünüze güç katacak bu desteklerden biri olan KOSGEB ihracat destek paketini incelediğimizde; sektör ayrımı olmaksızın proje başına 300.000 TL üst limitli ve % 70 geri ödemesiz bu paketin ilk defa ihracat yapacak olan firmalardan , al-sat yapan firmalara kadar geniş bir yelpazeye hitap ediyor olduğunu görmekteyiz. Bu destekten faydalanacak firma sayısında sınırlama olmaması ayrıca cezbedici bir durum olarak değerlendirilebilir. Üstelik kabul edilen projeniz olumsuz sonuçlansa bile %70’inin iadesi istenmiyor ve kalan %30’unu da proje bitiminden 12 ay sonra taksit taksit ödemeye başlıyorsunuz.

Ticaret Bakanlığı tarafından yüksek teknolojili ve katma değerli ürünler ihraç etmeye yönelik hazırlanan destek unsurları ise daha geniş kapsamlı ve daha yüksek bütçeli olup dönemsel olarak kurgulanmaktadır. 2018-2019 dönemi bitmiş olup 2020-2021 dönemine ilişkin çalışmalar kapsamında 17 hedef, 28 öncelikli ülke belirlenmişr. Bu hedef ve öncelikli ülkelere yönelik projelerde bazı destek unsurlarına +10 ya da +15 puan ilave destek sağlanmaktadır. Öncelikli ve hedef ülkelere aşağıda yer verilmiştir.

Öncelikli Ülkeler

Almanya, Azerbaycan, Bangladeş, Birleşik Arap Emirlikleri, Bulgaristan, Çekya, Demokratik Kongo, Endonezya, Filipinler, Fildişi Sahili, Fransa, Gana, Gürcistan, İran, İtalya, Kanada, Katar, Kazakistan, Mısır, Nijerya, Pakistan, Polonya, Romanya, Senegal, Sırbistan, Tanzanya, Ukrayna, Vietnam

Hedef Ülkeler

Amerika Birleşik Devletleri, Brezilya, Çin Halk Cumhuriyeti, Etiyopya, Fas, Güney Afrika Cumhuriyeti, Güney Kore, Hindistan, Irak, İngiltere, Japonya, Kenya, Malezya, Meksika, Özbekistan, Rusya, Şili


Diğer Makale Yazıları

7/24 İletişim Hattı