Site içi Arama
Ara
25.06.2019

NCTS Otomatik Teminat Hesabı (İhracat)

NCTS Otomatik Teminat Hesabı (İhracat)
T.C.


TİCARET BAKANLIĞI


Gümrükler Genel Müdürlüğü


Sayı :96603261-120.99[GGM-NCTS GÜNCELLEMELER]


Konu :NCTS Otomatik Teminat Hesabı (İhracat)






17.06.2019 / 45148076


DAĞITIM YERLERİNE






İlgi: a) 04.04.2019 tarihli, 43194426 sayılı yazımız.


b) 18.04.2019 tarihli ve 43659023 sayılı yazımız.


Bilindiği üzere, Ortak Transit Sözleşmesi kapsamında söz konusu Sözleşmeye taraf ülkelere sevk edilen ihracat eşyası için alınması gereken teminat miktarının otomatik olarak hesaplanmasına yönelik NCTS uygulamasında yapılan sistemsel düzenlemeye 17.06.2019 tarihinde başlanacağı ilgi (b)’de kayıtlı yazımız ile bildirilmişti.


Bu çerçevede, konu ile ilgili olarak düzenlenen “NCTS Otomatik Teminat Hesabı Bilgilendirme Kılavuzu” ekte gönderilmiştir.


Bilgileri ile söz konusu uygulamanın anılan tarihte başlatılması için gerekli tüm tedbirlerin alınması ve uygulama sırasında karşılaşılabilecek sorunlar ile tespit ve önerilerin Bakanlığımıza bildirilmesi,


Hususlarında bilgi ve gereğini rica ederim.


Mustafa GÜMÜŞ


Bakan a.


Genel Müdür


Ek: Kılavuz




Dağıtım: Tüm Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüklerine


NCTS OTOMATİK TEMİNAT HESABI (İHRACAT) BİLGİLENDİRME KILAVUZU








14.06.2019






NCTS modülünden kabul memuru tarafından LRN numarası satırı üzerine sağ tıklanarak “kabul et” veya “göster” seçeneği ile beyanname kabul edilir. Beyannamenin kabul edilmesi ile birlikte beyanname CTR_DEC (Kontrol kararı verildi) statüsüne gelir ve muayene memuru ve hat ataması yapılır.


Muayene ile görevli memur tarafından CTR_DEC (Kontrol kararı verildi) statüdeki transit beyannamesinin MRN numarası sağ tıklanmak suretiyle “Teminat Tescili ve Muayene Onayı” seçeneği seçilir. Bu aşamada, mükellef tarafından sistem tarafından hesaplanan teminat tutarının altında bir teminat tutarı beyan edilmesi durumunda; ilgili memur ekranına aşağıdaki uyarı mesajı getirilecek olup tutar düzeltmesi yapılmadan transit beyannamesi işlemlerinin devam edilmesine izin verilmeyecektir.
Pano01.jpg


Pano02.jpg
Bu durumda, muayene memuru tarafından transit beyannamesinin MRN numarası sağ tıklanarak “Değiştir” butonu ile beyannamenin teminat sekmesi açılır. Söz konusu ekranda kalem butonu seçilerek teminat miktarı değiştirilir. Miktar alanına yazılacak teminat tutarının, Para Birimi alanında beyan edilen para cinsine göre yazılması gerekmektedir.


Pano03.jpg


Tutar düzeltmesi yapıldıktan sonra bilgiler “Kaydet” seçeneği ile kaydedilir ve ardından “Beyanname Bilgilerini Kaydet” sekmesi ile beyannamede yapılan değişiklikler onaylanarak muayene memuru teminat tescili ve muayene onayı işlemlerine devam eder.


Pano04.jpg


Teminat tescil edildikten sonra beyannamenin statüsü GUA_USE (Teminat kullanıldı) olacaktır.


Ancak muayene memuru tarafından tutar düzeltmesi yapıldıktan sonra, mükellef tarafından beyan edilen kapsamlı teminatın geçerli olmaması veya bakiyesinin yetersiz olması durumunda beyannamenin statüsü GUA_INV (Teminat geçersiz) olacaktır.


Dikkat Edilmesi Gereken Önemli Hususlar




Ø Ortak Transit Sözleşmesi kapsamında söz konusu Sözleşmeye taraf ülkelere sevk edilen ihracat eşyası için alınması gereken teminat tutarının; sistem tarafından hesaplanan teminat tutarının altında beyan edilmesi durumunda; muayene ile görevli memur tarafından tutar düzeltmesi yapılması gerekmekte olup bu gibi düşük teminat beyanı durumlarında söz konusu beyannamenin iptali yoluna gidilmemesi gerekmektedir.




Ø Otomatik teminat hesabına yönelik NCTS uygulamasında yapılan düzenleme ile; Ortak Transit Sözleşmesi kapsamında söz konusu Sözleşmeye taraf ülkelere sevk edilen ihracat eşyası için alınması gereken teminat miktarı otomatik hesaplanmakta; sistem tarafından referans amaçlı hesaplanan bu teminat tutarı alt limit olup ilgili memurca bunun üzerinde teminat tutar belirlemesi yapılabilmesi mümkün bulunmaktadır.




Ø Hareket idaresince yapılan teminat kontrolünün bir istisnası olarak, Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılması Yönetmeliğinin 84 üncü maddesi uyarınca izinli gönderici yetkisi kapsamında yapılan işlemlerde, hareket idaresince yapılan teminat kontrolü işlemleri izinli gönderici tarafından tescil aşamasında gerçekleştirilecektir.

7/24 İletişim Hattı