Site içi Arama
Ara
25.09.2018

Avusturya - Tercihsiz Menşe Uygulaması

Avusturya - Tercihsiz Menşe Uygulaması
T.C.
TİCARET BAKANLIĞI
Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü
Sayı :16934678-724.01.02/AT
Konu :Avusturya - Tercihsiz Menşe Uygulaması


17.09.2018 / 37267045
DAĞITIM YERLERİNE


Avusturya Başkonsolosluğundan alınan 2 Ağustos 2018 tarihli e-postada özetle, Avusturya’da elektronik ortamda düzenlenen menşe şahadetnamesinin (Certificate of Origin) Türk Gümrük İdaresi tarafından kabulünde problemler olduğu belirtilerek, bu konuda takip edilen Avusturya uygulaması açıklanmaktadır.
Bu çerçevede, söz konusu e-postanın incelenmesinden, Avusturya’da menşe şehadetnameleri için Ticaret Odası’na elektronik ortamda başvurulabileceği veya Ticaret Odası tarafından söz konusu belgenin kâğıt ortamında verilebileceği ve bu husustaki seçimin tacire bırakıldığı anlaşılmaktadır.
İlaveten, menşe şehadetnameleri eğer elektronik imza ile imzalanıyorsa onaylayan personele ait kişisel e-imza kullanılmakta, belgeleri Avusturya Ticaret Odaları onaylayabilmekte, söz konusu Odalar düzenleyici otorite olarak Federal Maliye Bakanlığı'na bağlı bulunmakta, Ticaret Odaları Federal Maliye Bakanlığı tarafından düzenli olarak eğitime tabi tutulmakta ve gözlemlenmektedir.
Tercihsiz menşe kurallarının her ülkenin kendi mevzuat ve yetki alanında olmasından ötürü bahse konu elektronik imza ile menşe şehadetnamelerinin imzalanması uygulamasının bir sakıncası olmayacağı değerlendirilmektedir.
Bu bağlamda, bağlantınız Gümrük Müdürlüklerinin konuya ilişkin olarak bilgilendirilmesi ve bu tür belgelerin kabul edilmesi hususunda gereğini rica ederim.




Sevil KARACA
Bakan a.
Daire Başkanı




Dağıtım:
Tüm Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlükleri

7/24 İletişim Hattı