Site içi Arama
Ara
06.08.2019

İran Menşeli Çelik Ürünleri

İran Menşeli Çelik Ürünleri
T.C.
TİCARET BAKANLIĞI
Gümrükler Genel Müdürlüğü
Sayı        :20117910-180.05
Konu     :İran Menşeli Çelik Ürünleri




24.07.2019 / 46181258
DAĞITIM YERLERİNE




Türkiye Çelik Üreticileri Derneğinden alınan 19.07.2019 tarihli dilekçede özetle; İran menşeli çelik ürünlerinin Türk menşe şahadetnamesi düzenlenerek İskenderun ve Mersin limanlarından Lübnan’a ve Afrika ülkelerine ihraç edilmekte olduğu yönünde şikayetlerin olduğu, kalitesiz ve düşük fiyatlı inşaat demirlerinin Türkiye’de üretilmiş gibi gösterilerek geleneksel pazarlara ihraç ediliyor olmasının haksız rekabete yol açtığı ve Türk üreticilerin de imajını olumsuz etkilediği belirtilmektedir.
Bu itibarla, Lübnan ve Afrika ülkelerine yapılacak çelik ürünleri ihracatı işlemlerinde İran menşeli ürünlerin Türk menşeli gibi gösterilmesi konusuna ilişkin müteyakkız olunması hususunda bilgi ve gereğini rica ederim.




Yakup SEFER
Bakan a.
Genel Müdür Yardımcısı




Dağıtım:
Tüm Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlükleri


TÜRKİYE ÇELİK ÜRETİCİLERİ DERNEĞİ
Konu     :Türk Menşei Verilmiş İran Malı Hk.                                                                        Ankara, 19.07.2019
G-26494/294




TİCARET BAKANLIĞI 
GÜMRÜKLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 
ANKARA






ABD Başkanı Trump tarafından 2018 yılı başlarında, çelik sektöründe başlatılmış ve küresel çapta devam etmekte olan korunma önlemleri nedeniyle, Türk çelik sektöründe ihracat kayıpları yaşandığı ve sektörün ticaret sapmaları nedeniyle ithalat baskısı ile karşı karşıya kaldığı malumlarınızdır.
Bu meyanda, yüzde 30 gümrük vergisi konulmasına rağmen, İran'dan 2018 yılının ilk beş ayında yaklaşık 10 bin ton olan çelik ithalatı, bu yılın aynı döneminde 146 bin tona yükselmiştir. Söz konusu ithalatın tamamına yakını inşaat demirinden oluşmaktadır.
Diğer taraftan, üye kuruluşlarımızdan son dönemde İran menşeli çelik ürünlerinin, Türk Menşe Şahadetnamesi düzenlenerek, İskenderun ve Mersin limanlarından Lübnan'a ve Afrika ülkelerine ihraç edilmekte olduğu yönünde şikâyetler alınmaktadır. Kalitesiz ve düşük fiyatlı inşaat demirlerinin, Türkiye'de üretilmiş gibi gösterilerek, geleneksel pazarlarımıza ihraç ediliyor olması, yalnızca haksız rekabete yol açmamakta, aynı zamanda Türk çeliğinin imajını da olumsuz yönde etkilemektedir. Benzer durum ihracat tecrübesi bulunmayan bazı küçük haddecilerin, ihraç taahhüdü ile getirdikleri ürünleri yurtiçinde satmaları bakımından da geçerlidir. ABD'nin İran'a uyguladığı ambargonun Türkiye üzerinden kırılıyor gibi görünmesi ise, diğer bir problem alanını oluşturmaktadır.
Keyfiyet bilgilerine, ihracat tecrübesi bulunmayan kuruluşların Dâhilde İşleme Rejimi kapsamında yapmak istedikleri ithalat konusunda hassas davranılması, İran'dan transit ticarete izin verilmemesi ve İran'da üretilmiş ürünlere Menşe Şahadetnamesi verilmemesi hususları, takdir ve tensiplerine arz olunur.




Saygılarımızla.




Dr. Veysel Yayan 
Genel Sekreter

7/24 İletişim Hattı